fbpx

Mosás előtt egy kis anyagismeret

Kezdő mosógép-felhasználók, akik már eljutottak odáig, hogy fehér, fekete és színes ruhaneműiket ne egyszerre mossák, azoknak most jöhet a következő, kicsit bonyolultabb fejezet háztartástanból: összeszedtük, mi a különbség az egyes anyagtípusok között, azokat hogyan szabad mosni, szárítani és vasalni, hogy minél tovább megőrizzék minőségüket, színüket és persze méretüket.

Selyem

– A selyem egy apró élőlény, a selyemhernyó mirigyváladékából, a selyemgubóból előállított, szövésre alkalmas, ellenálló, nagyon jó szakítószilárdságú, puha tapintású, rugalmas, finom, anyag (eredeti hosszának 10-30 %-át is képes elérni). Fényes luxusmatéria; nem gyűrékeny, elektrosztatikusan nem töltődik; bár jó hőszigetelő, mégis hűvös érzetet kelt.

 

Kizárólag kímélő mosószerekkel szabad tisztítani, lúgos szerekkel nem (a kénsav például feloldja). Legegyszerűbb, ha egy lavór kézmeleg vízhez (40 foknál ne legyen több) egy kis sampont vagy gyapjú mosószert keverünk és abban mossuk át a finom anyagot. Élénkítéséhez az öblítővízbe egy kevés ecetet vagy citromlevet kell tenni. Mosás után nem szabad centrifugázni, vizesen kell kiteregetni. A selyemből a makacs foltokat – például a vért – alkohollal lehet eltávolítani. Vasaláskor a selymet nem szabad bespriccelni – az anyag foltos lehet -, éppen ezért vasalás előtt érdemes az anyagot egy nedves törülközőbe becsavarni, hogy egyenletesen nedvesedjen az anyag.

Lenvászon

– Az egyik legkellemesebb nyári viselet a lenvászon, szellős, hűvös tapintású, a nedvességet pedig könnyen felveszi, de könnyen le is adja. Kopásállósága és szakítószilárdsága magas, éppen ezért nemcsak ruhákat, de vásznakat, ágyneműket is készítenek belőle. A lenvászon nem túl rugalmas, hajlamos a gyűrődésre.

A színes lenvászon ruhákat az első mosást megelőzően nem árt 1-2 órára ecetes vízbe beáztatni, hogy színüket minél tovább megtartsák. A fehér lenvásznat maximum 60 fokon, míg a színes darabokat kézmeleg vízben, de maximum 40 fokon, kifordítva szabad mosni. (Erősen szennyezett vagy foltos ruhákat érdemes tisztítóba adni). Centrifuga után az anyagot ki kell húzni, szárítógépen illetve tűző napon szárítani nem ajánlatos. Érdemes még nedves állapotban, kifordítva, nem túl magas hőfokon vasalni.

Gyapjú

– A gyapjú kiváló hőszigetelő, jó nedvszívó, rugalmas, de nehezen kezelhető. Kopásállósága nem túl jó, könnyen elszakad, nedves állapotban pedig jól nyúlik. A „klasszikus” gyapjú alatt elsősorban a kecskés és juhok testét borító szőrzetet értik, de a gyapjú kategóriába tartozik a teve-és lámaszőr, az alpakagyapjú, az angórakecske selyemfényű szőre, a mohair, a kasmírkecske pehelyszőréből nyert kasmírgyapjú és az angóra is.

Gyapjútermékek mosása előtt fontos a ruhanemű címkéjén található tisztítási leírást elolvasni, és az ott javasoltaknak megfelelően eljárni, illetve nem árt utána nézni, hogy a gyapjútermék egyáltalán mosható-e. Amennyiben igen, akkor a ruhaneműt kifordítva, gyapjúmosószert használva, kézzel vagy a mosógépben, a gyapjúmosási programon, maximum 30 fokon moshatunk. Fél percnél tovább centrifugázni nem ajánlott, a ruhaneműben maradt nedvességet egy törülköző segítségével kell kiszívni: törülközőre fektetve szárítsuk. (Napon szárítani tilos)! Amennyiben a ruhanemű vasalást igényel, a vasaló és a ruhanemű közé egy nedves textilzsebkendőt fektessünk!

Pamut

– Talán az egyik legkedveltebb anyagunk a pamut, alapanyaga a gyapotcserje magszála. A fehér rostok könnyen feldolgozhatók, színezhetők, éppen ezért az egyik leggyakrabban használt textilipari alapanyag. A puha, lágy esésű szövet jó légáteresztő, kellemes és szellős viseletet biztosít. A pamutszálak rugalmatlanok, ezért hamar gyűrődnek, az agyag azonban kopásálló, szakítószilárdsága magas. A sav a pamutot roncsolja, ellenben lúgos vízzel – akár 90 fokon is – mosható.

Viszkóz

– A viszkóz a természetes alapanyagú mesterséges szálas anyagok egyik legjelentősebb fajtája, gyártása azonban drága és környezetszennyező. A viszkóz erős szál, ám szakítószilárdsága nedves állapotában, felére csökken, nyúlása viszont növekszik. A könnyű, selyemszerű anyag erősen hajlamos a gyűrődésre. Mosni maximum 40 fokon lehet, a legnagyobb fordulatszámon centrifugázni, illetve szárítógépben szárítani nem
ajánlott. Kizárólag egy nedves textilzsebkendőn keresztül, és alacsony hőfokon vasalható.

 

Szintetikus anyagok

–  A ruhák címkéin mindenki találkozott már a poliészter, a poliamid és a poliakril kifejezésekkel, melyek a textilipar fontos szereplői, hiszen számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkeznek: formatartók, nem gyűrődnek, szakítószilárdságuk magas, könnyen moshatók, gyorsan száradnak és vasalásukkal sem kell nagyon bajlódni. Mosásuk maximum 60 fokon történhet, a centrifugát pedig ne állítsuk a legmagasabb fordulatszámra, mert a szintetikus anyag így meggyűrődik, amit vasalással is csak nehezen, az anyag alapvető tulajdonságainak károsodása nélkül, nem lehet eltüntetni. Szárítógépbe sem ajánlott helyezni, a gyorsabb száradás érdekében érdemes a ruhát egy törülközőbe becsavarni és a vizet kinyomkodni belőle. Vasalásukhoz, ha a vasalás mindenképpen elkerülhetetlen, megint csak nedvesített textilzsebkendőt használni.

forrás: www.4szoba.hu 

Rólunk

A Bubbles Magyarország legnagyobb önkiszolgáló mosoda hálózata. 

Nagyméretű mosó- és szárítógépeinkkel bő 1 óra alatt akár több zsáknyi ruhát, vagy más nagyméretű textilt (pl. takaró, paplan, matrachuzat, párna) tudsz kimosni és megszárítani. Mindezt magadtól, személyzet nélkül – és a mosószert és öblítőt is mi adjuk.

Legutóbbi bejegyzések

Kövess minket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj első kézből legújabb akcióinkról!

Iratkozz fel!

Ne maradj le a legújabb akciókról!